Gerelateerd nieuws

Waarom data onmisbaar is in het verduurzamen van facilitair management

Veel organisaties willen sneller verduurzamen. Er liggen veel kansen, maar waar begin je? En hoe meet je het effect van je duurzaamheidsstrategie? Dit is waar data een cruciale rol spelen.

Kansen voor facilitair management

De druk op organisaties om duurzamer te worden neemt sterk toe. Dat zorgt ervoor dat vastgoed- en facilitair management bij veel organisaties hoog op de agenda staat. Er is namelijk veel duurzaamheidswinst te halen als het gaat om zaken als energieverbruik, CO₂ uitstoot en circulariteit.

Inzicht

Om die duurzaamheidswinst te realiseren, zijn inzicht in je gebouw en je facilitaire processen van toegevoegde waarde. Het hebben ervan is alleen niet vanzelfsprekend. Dat kan komen doordat er simpelweg nauwelijks data om handen is, omdat er geen goede dataontsluiting is, of omdat facilitaire partners niet in staat zijn kwalitatieve data de delen.

Drie manieren waarop data het verschil maakt

       1.
Data om je operatie mee aan te sturen

Met data en inzicht over je gebouw kun je op korte termijn aan de slag met duurzaamheid. Zo ontdek je snel patronen over de bezetting van je pand en kun je tijdelijk gebouwdelen of verdiepingen sluiten. Dit levert direct energiebesparing op omdat je in de gesloten delen de lampen en verwarming uit kunt doen.  

       2.
Data om je strategie te bepalen en te onderbouwen

Naast het direct behalen van duurzaamheidswinst, vorm je op basis van deze data een onderbouwde duurzaamheidsstrategie. Historische data stellen je in staat om een nulpunt te bepalen. Met realtime data kun je gericht sturen op de te behalen doelen en zie je wat het effect is van de genomen maatregelen. Dit maakt je als facilitair manager flexibel en je krijgt grip en controle op de zaak. 

       3.
Data om te rapporteren over behaalde resultaten

Tot slot gebruik je deze data en inzichten om behaalde resultaten te delen met directieleden, maar ook extern, wanneer er bijvoorbeeld mijlpalen zijn bereikt. Met de inzichten die je ophaalt, kun je heel concreet aantonen wat je hebt bereikt en laten zien wat er nodig is voor de volgende stap.

Data voor operatie, strategie, en rapportage

Het is dus zaak om kwalitatieve data te ontsluiten en te visualiseren, om tot de juiste inzichten te komen en te kunnen sturen op duurzaamheid. Dat begint met sensortechnologie. Sensoren verzamelen realtime data van wat er in je gebouw gebeurt.

Het verzamelen van data is één ding. Het moet ook inzichtelijk zijn, bijvoorbeeld in een dashboard. De combinatie van dataverzameling en inzichten vanuit het dashboard die Beyond Eyes biedt, stellen je in staat om direct je operatie te verduurzamen, een onderbouwde duurzaamheidsstrategie op te stellen en successen te delen.

Wil je hier meer over ontdekken? Beyond Eyes staat op Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer op 7, 8 en 9 juni in Jaarbeurs Utrecht. Bezoek Beyond Eyes op stand 11.4.9.

Meer weten over Beyond Eyes? Ga naar de website: Beyond Eyes – flexibel facilitair management – Beyond Eyes

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven