Gerelateerd nieuws

Winnaars Gelderse Circulaire Innovatie Top 20

Op 10 februari 2022 vond de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 plaats. Unbrick, bouwer van duurzame woningen, is door de jury uitgeroepen tot winnaar. De publieksprijs ging naar MaGie Creations. Zij verwerken biergraan tot ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. 

Impactvolle innovaties

Door grondstoffen en afval steeds opnieuw te gebruiken, putten we de aarde niet langer uit. Circulair ondernemen is de toekomst. Provincie Gelderland ondersteunt deze ontwikkeling en samenwerkingen die zich hiervoor inzetten, waaronder CIRCLES. Het voortbestaan van onze maakindustrie, bouw, landbouw en vele andere sectoren is afhankelijk van circulaire innovaties. CIRCLES organiseerde de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 om te laten zien wat Oost-Nederland te bieden heeft op het gebied van circulaire innovaties. En deze circulaire innovaties een stap verder te helpen.

Samen voor een circulaire economie

CIRCLES organiseerde De Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 met  VNO–NCW Midden, KiEMT, Rabobank, Living Lab Regio Foodvalley Circulair en provincie Gelderland. De jury van dit jaar bestond uit:

  • juryvoorzitter Roeland van Delden (CEO van het bedrijf Leadax, een van de 10 nationale bekenden op het gebied van circulariteit),
  • Geanne van Arkel (MVO-manager van het jaar 2018),
  • Edwin Hamoen (programmamanager Bio raffinage Wageningen University & Research),
  • Cris van Arkelen (directeur MKB bij Rabobank) en
  • Willem Huntink (programmaleider Circulaire Economie Provincie Gelderland).

De winnaars

Uit ruim 40 inzendingen stelde de jury eerder al een Top 20 samen. De beste 5 presenteerden op donderdag 10 februari 2022 hun innovatie via een kort pakpraatje vanaf Studio Aeres Tech in Ede. Publiek kon de finale via een livestream volgen en op hun favoriete innovatie stemmen.

Duurzame woningen

Unbrick bouwt woningen van duurzaam gewonnen CLT hout, die ook weer volledig uit elkaar gehaald kunnen worden. Een volledig circulair product, dat geen CO2-uitstoot, maar juist opneemt. Merijn Storm van Leeuwen, founder van Unbrick, nam de juryprijs in ontvangst. “Ik hoop dat initiatieven als de Top 20 mensen stimuleert om duurzaamheid en circulariteit te omarmen”, aldus Merijn.

Biergraan voor voeding

Biergraan, de grootste reststroom van bierbrouwers, wordt nu nog vooral gebruikt om melkvee te voeren. MaGie Creations verwerkt biergraan tot producten voor humane consumptie. Madeleine Gielens, founder van MaGie Creations, is trots dat ze de publieksprijs mag ontvangen. “Een enorme steun in de rug om verder te gaan met pionieren. Gaaf dat het publiek een podium biedt aan circulariteit in voeding! Er ligt een enorme kans om dit verder te ontwikkelen”, aldus Madeleine.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven