Gerelateerd nieuws

Subsidies voor duurzaam ondernemen

Duurzame investeringen betalen zich terug. Of dat nou in de vorm van een lagere energierekening is, een betere reputatie van je bedrijf of een duurzamere toekomst voor mens en milieu. Maar duurzame investeringen kosten in de meeste gevallen ook geld. Dan is het fijn om een steuntje in de rug te krijgen. Bekijk hier de belangrijkste subsidieregelingen voor duurzaam ondernemen.

 

Milieu Investeringsaftrek en Willekeurige Afschrijving Milieu Investering (MIA & Vamil)

De MIA en Vamil subsidies stimuleren de aankoop van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Denk aan scheidingsapparatuur voor afval, elektrische vorkheftrucks of een groene gevel. De MIA en Vamil zijn voor alle ondernemers die belastingplichtig zijn voor inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Het zijn beide fiscale aftrekposten. Dat betekent dat je de investering eerst zelf betaalt maar vervolgens fiscale voordelen hebt. Wil jij ook investeren in een milieuvriendelijke machine? Check dan op de milieulijst of deze onder de MIA of Vamil regeling valt. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Met de Vamil kun je tot 75% van de investeringskosten afschrijven. Meer informatie, voorwaarden en aanvragen kun je terugvinden op de website van het RVO.

Energie Investeringsaftrek (EIA)

De EIA subsidie is bedoeld voor ondernemers die energie willen besparen. Investeer je in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2 uitstoot of energiezuinig is? Zoals LED verlichting of een warmtepomp? Check dan of je investering is opgenomen op de energielijst van het RVO. Is dat het geval, dan kom je mogelijk in aanmerking voor Energie-investeringsaftrek. Hiermee kun je 45,5% van je investeringskosten aftrekken van je winst. De EIA is voor alle ondernemers die belastingplichtig zijn voor inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Wil je meer informatie of een EIA aanvragen? Dat kan op de website van het RVO

Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

De subsidieregeling Verduurzaming MKB is bedoeld voor ondernemers die hun bedrijfspand willen verduurzamen zonder dat ze hiertoe wettelijk verplicht zijn. Zowel ondernemers die zelf een bedrijfspand hebben als ondernemers die een pand huren komen in aanmerking. Het maximale subsidiebedrag bedraagt €2.500,– per bedrijfspand. Met de subsidie kun je een adviseur inhuren voor een energieadvies op maat én krijg je ondersteuning bij het uitvoeren van de maatregelen. De subsidieregeling is voor ondernemingen tot 250 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen. Per 14 juli 2022 is de SVM tijdelijk stopgezet omdat energieadviseurs er misbruik van maakten. Er wordt gekeken naar een aanpassing van de regeling zodat deze in het najaar opnieuw ingevoerd kan worden. Voor uitgebreide informatie kun je terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

De overheid wil de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 verminderen met ten minste 55% ten opzichte van 1990. Met de SDE++ wordt de productie van hernieuwbare energie en CO2-verlaging gestimuleerd. Produceer je op grote schaal energie met bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of windenergie? Dan kom je misschien in aanmerking voor SDE++ subsidie. Er is geen vast subsidiebedrag, maar een bedrag per opgewekte eenheid stroom. Meer informatie over de subsidieregeling vind je bij de RVO.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Verduurzaam je je productieproces, gebouw of verhuurde panden met een warmtepomp, zonnepanelen een windturbine of een zonneboiler? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE). De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de aanschafwaarde. In tegenstelling tot de SDE++ regeling is deze subsidie ook interessant voor kleinere investeringen. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website van RVO.

Provinciale subsidies

Naast alle landelijke subsidies bestaand er ook vanuit de provincies verschillende subsidieregelingen om duurzamer te ondernemen. Passen jouw plannen niet in de landelijke subsidies of ben je benieuwd of er misschien aanvullende mogelijkheden zijn? Vergeet dan vooral niet de website van je eigen provincie te checken.

Blijf op de hoogte
Scroll naar boven